Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Een team bestaat dus maximaal uit elf spelers. Een competitie wedstrijd duurt 70 minuten. Twee keer 35 minuten en een rustpauze. Bij jeugdteams kan dit korter zijn en kun je vier kwarten van 15 minuten hebben. Elke score telt voor één punt. Als het gelijkspel wordt, zijn er geen verlengingen, maar kan er wel een shoot-out worden gespeeld. Het team mag voortdurend wisselen bij de middenlijn, dit kan na een score in het spel en tijdens een strafschop.
Het spel begint met de toss. Het team dat de toss wint mag de beginslag nemen of de speelrichting kiezen. De beginslag wordt genomen vanaf de middenlijn. Het spel wordt door twee scheidsrechters in de gaten gehouden. Wanneer het spel wordt stilgehouden wordt het spel hervat door een bully. Dit houdt in dat de bal wordt neergezet op de plek voor de onderbreking door de scheidsrechters. Waarna de spelers eerst de grond aan tikken met de stick en daarna met de platte kant van de stick, de stick van de tegenstander één keer aan tikken. Degene die dat het snelste doet kan de bal spelen en verder gaan met het spel. Wat belangrijk is om te onthouden is dat bij deze sport een score alleen telt als de score wordt gemaakt binnen de cirkel en de bal ook volledig over de doellijn gaat.

Regels
Voor het gebruik van de stick zijn er een aantal regels van belang. Bij hockey mag er alleen met de platte kant van de stick worden gespeeld. Het is de bedoeling dat er niet gevaarlijk wordt gespeeld met de bal, dus ook het gebruik van de stick moet gecontroleerd zijn. Een normale slag gaat van rechts naar links. In de senioren competitie is het toegestaan om de bal boven schouderhoogte te spelen, maar bij de juniorencompetitie niet ( wel om de bal te stoppen als verdediger).
Ook in het gedrag tegenover de tegenstander moet je als hockeyer goed opletten. Het vastpakken van kleding of hinderen met de stick is niet toegestaan noch het gebruiken van je lichaam om de bal bewegend af te schermen. Je mag je lichaam ook niet gebruiken om de bal te stoppen, dit is ook een vorm van gevaarlijk gedrag. De tegenstander mag ook niet benaderd worden binnen 5 meter als die een bal wil aannemen bij een lange hoge bal.
De keepers moeten zich naast deze regels ook nog houden aan andere regels. Als keeper ben je verplicht om een beschermende uitrusting te dragen die minimaal bestaat uit hoofdbescherming, beenbeschermers (legguards) en klompen(kickers). Ze mogen niet buiten hun eigen 23 meter gebied komen, alleen voor een strafcorner. De keeper mag naast zijn stick de bal ook stoppen met zijn kleding, uitrusting of andere lichaamsdelen. Alleen de keeper mag niet de bal liggend spelen.
De vliegende keep moet ook een hoofdbescherming op en mag niet buiten het 23 meter gebied, maar mogen zonder hoofdbescherming wel over het hele veld spelen.

Door verder gebruik te maken van Hockeyspullen.nl ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten